Prosty, szybki bardzo smaczny chlebek.Nie wymaga zagniatania wystarczy wymieszać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.

Składniki:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżka soli
- 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
- 450 g letniej wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misce dokładnie mieszamy mikserem ok.3-4 min.Ciasto jest gęste i lepiące. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem ( keksówka) ,można chlebek na wierzchu posypać słonecznikiem lub innymi ziarnami lub po prostu mąką.Zawinąć w folię zostawiając u góry wolną przestrzeń, aby w czasie rośnięcia nie przylepiło się do torebki.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok.2 godz., u mnie rosło godzinę i było już bardzo wysokie może dlatego, że w kuchni było bardzo ciepło.Nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 200 st C przez 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz