Taki torcik w kształcie samochodu robiłam na urodziny dla chłopca w rodzinie.Tort może wygląda na trudny i skomplikowany,ale tak naprawdę to tylko kwestia odpowiedniego przekrojenia biszkoptu i złożenia go.Przełożony jest kremem waniliowym na bazie budyniu,więc niezbyt słodki.
- 6 jaj
- 1szkl cukru
- 1szkl mąki
- 1/2 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek,do białek dodać ocet (piana będzie sztywniejsza),ubić mikserem białka na bardzo sztywną masę w połowie ubijania dodać cukier,kiedy białka będą sztywne odkładamy już mikser resztę będziemy mieszać szpatułką.Do ubitej piany dodajemy rozmącone żółtka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką,uważamy,aby piana nam nie opadła,następnie dosypujemy mąką wymieszaną z proszkiem i leciutko mieszamy.Połączoną masę wylewamy na blaszkę i pieczemy ok.30 min w temp.180 st.C.Kiedy biszkopt mamy upieczony i ostudzony kroimy go na 3 cieńsze blaty następnie jeden z nich kroimy w poprzek na pół.Otrzymujemy wtedy dwa placki wielkości blaszki w której piekliśmy i dwa placki mniejsze.
Składniki na krem budyniowy:
- 2 op.budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru pudru
- 300-400g masła
- barwniki spożywcze
- 1 szkl przegotowanej,ostudzonej wody ,cukier,sok z cytryny-z tego robimy poncz do nasączania.
Odlać szklankę mleka,resztę zagotować,w odlanej części rozrobić proszek budyniowy i ugotować budyń.Odstawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszać,aby nie zrobiła się" skorupka" na budyniu.Budyń musi mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z pudrem na jasną,puszystą masę i powoli do masła dodajemy po łyżce budyniu (nigdy odwrotnie zawsze budyń do masła) i ucieramy na puszysty krem.
Składanie torta:
Jeden z dużych placków smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem ten też smarujemy kremem i na jego połowie, kładziemy jeden z mniejszych placków na nim krem i przykrywamy go drugim małym plackiem. W ten sposób otrzymaliśmy podstawę kształt samochodu.Pozostały krem dzielimy na części i barwimy barwnikami. Teraz musimy obsmarowywać tort kremem tak,aby nadawać mu kształt, zaokrąglać po bokach ,przy światłach,rysować szyby,koła itd. co podpowie nam wyobraźnia.Trzeba do zdobienia używać szprycy do kremu.Oczywiście biszkopty w trakcie robienia nasączamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz