Archiwum bloga

sobota, 20 lutego 2016

Profitrolki

Profitrolki,czyli malutkie ptysie nadziewane kremem na bazie bitej śmietany i kogla-mogla,pycha. Polecam, spróbujcie.Na przepis natrafiłam na blogu do kawy lub herbaty.




Składniki na ciasto ptysiowe: (ok.30 szt.) ,ja robiłam z podwójnej porcji, ponieważ część chciałam zabrać w gości.

  • 1 szkl wody
  • 60 g masła
  • 150 g mąki
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagotować wodę z masłem.Wsypać mąkę i energicznie mieszać aż składniki połączą się w jednolite, gładkie ciasto. Ostudzić.Potem utrzeć z jajkami i proszkiem do pieczenia. Nakładać do szprycy i wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem) małe ptysie wielkości orzecha włoskiego.Piec ok.15-20 min. na złoty kolor.

Na krem:
  • 3 żółtka
  • 1/4 l kremówki
  • 50 g pudru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny
Żółtka utrzeć z pudrem i c. waniliowym na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w 1/4 filiżanki wody.Śmietanę ubić . Żelatynę połączyć z masą żółtkową i wmieszać ją do śmietany. Tak przygotowanym kremem nadziewać ptysie. Cienką końcówkę od szprycy wbijać delikatnie w ptysie od dołu i wciskać krem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz