Składniki na ciasto ptysiowe: (ok.30 szt.) ,ja robiłam z podwójnej porcji, ponieważ część chciałam zabrać w gości.
- 1 szkl wody
- 60 g masła
- 150 g mąki
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagotować wodę z masłem.Wsypać mąkę i energicznie mieszać aż składniki połączą się w jednolite, gładkie ciasto. Ostudzić.Potem utrzeć z jajkami i proszkiem do pieczenia. Nakładać do szprycy i wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem) małe ptysie wielkości orzecha włoskiego.Piec ok.15-20 min. na złoty kolor.
Na krem:
- 3 żółtka
- 1/4 l kremówki
- 50 g pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
Żółtka utrzeć z pudrem i c. waniliowym na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w 1/4 filiżanki wody.Śmietanę ubić . Żelatynę połączyć z masą żółtkową i wmieszać ją do śmietany. Tak przygotowanym kremem nadziewać ptysie. Cienką końcówkę od szprycy wbijać delikatnie w ptysie od dołu i wciskać krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz