Archiwum bloga

środa, 24 lutego 2016

Sztuka mięsa w sosie

Szyneczka wieprzowa w sosie do tego ziemniaczek, suróweczka i obiad gotowy.



  •  1 kg szynki wieprzowej
  • przyprawa do mięsa 
  • sól 
  • pieprz
  • olej do obsmażenia
  • łyżka mąki 
Mięso pokroić w plastry około 1 cm,obsypać przyprawami, na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Przełożyć do rondelka podlać bulionem i dusić do miękkości. Mąkę rozrobić w małej ilości wody i zaprawić sosik. Wiem, że niektórzy zganią to zaprawianie mąką, ale nie oszukujmy się która z nas stoi i czeka przy garach, aż sos się zredukuje ;), i tak uważam,że lepsza ta łyżka mąki w sosiku, niż sos z torebki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz