Składniki:
- 30 dag mąki
- 30 dag masła lub margaryny
- 30 dag białego sera
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
Zagniatamy elastyczne ciasto, chowamy na 1 h do lodówki.
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- cukier
- cynamon
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do garnka podlewamy odrobinką wody i dusimy w trakcie dosładzamy do smaku w zależności od tego jak kwaśne mamy jabłka,dodajemy cynamon, ilość wedle uznania.Kiedy jabłka są podduszone rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczaną w jak najmniejszej ilości wody i wlewamy do jabłek, zagotowujemy. Zagęszczenie jabłek zapobiegnie wypływaniu nadzienia z ciasteczek w trakcie pieczenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy podsypując dość obficie mąką, na grubość ok. 5 mm,tniemy na pasy szerokości ok.10 cm i kroimy na trójkąty.Każdy trójkąt nacinamy w czterech miejscach( patrzcie zdjęcia).Na środku nakładamy jabłka i zwijamy zakładając jeden róg na drugi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 20 min. w 180 st.C. Po upieczeniu pudrujemy. Ja przygotowałam sobie jabłka dzień wcześniej, to znacznie ułatwia i przyśpiesza pracę.Bardzo polecam Wam te ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz