Bardzo dobry chlebek,trafiłam na ten przepis na blogu kotlet.tv odrobinkę go zmieniłam dodając mniej słonecznika, zastanawiałam się nad płatkami owsianymi, które są w przepisie, nigdy nie dodawałam ich do chleba. Postanowiłam jednak ich nie pomijać i jestem zadowolona z efektu. Polecam Wam spróbujcie. Do tego chleba wrócę jeszcze nie raz. Robi się błyskawicznie bez zagniatania.
Składniki:
500 g mąki pszennej
500 ml wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 g płatków owsianych
50 g słonecznika ( w przepisie było 100 g)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie suche składniki włożyć do miski wymieszać. Wlać wodę z drożdżami i wymieszać, ja zmiksowałam mikserem z hakiem ( do drożdżowego ciasta), ale można łyżką wymieszać. Odstawić do podwojenia objętości ok.1-1,5 godz. Przełożyć do formy 28×12 cm, odstawić do podrośnięcia na ok.30 min. Pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godz i 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz