Archiwum bloga

sobota, 23 stycznia 2016

Bułeczki śniadaniowe

Bardzo dobre bułeczki nie wymagające zbyt dużego nakładu pracy. Smak przypomina bułki tzw.poznańskie te takie dzielone na pół...
                                                         
Składniki na ok.9 szt.                    
 500g mąki pszennej.  
 20g drożdzy w kostce
 3/4 szkl mleka letniego
 1/4szkl letniej wody
 2 łyżki  stopionego,ostudzonego masła
 2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka cukru

Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Drożdże rozkruszyć zasypać cukrem poczekać chwilę,aż się rozpuszczą,po rozpuszczeniu zalać je letnim mlekiem i wymieszać. Masło rozpuścić,ostudzić. Do mąki wlać drożdże z mlekiem,letnią wodę,masło i wymieszać ze sobą wszystko. Zagnieść elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pamiętajcie,aby nie dodawać większej ilości mąki,ponieważ czym jej więcej dosypiecie tym twardsze będą wasze bułki.
Kiedy ciasto nam urośnie dzielimy na równe części mi wyszło 9 szt,tak na oko dzieliłam jak ktoś chce to może porcje ważyć ja uważałam to za zbędne;). Formujemy bułeczki zwijając je do środka tak jakbyśmy chcieli zrobić sakiewkę,to pomoże zachować kształt bułeczek. Na każdej bułeczce robimy na środku rowek tępą strona noża i układamy je na blasze odstawiamy,aby lekko podrosły. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec około 25-30 min na złoty kolor. Przed pieczeniem smarujemy bułki mlekiem.Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce ja studzę na kratce z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz