Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 340g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła lub smalcu
- 1 łyżka cukru
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem,kiedy się rozpuszczą wsypać 10 łyżek mąki(z tych 500g) i wlać letnią wodę,wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski,wlać wyrośnięty rozczyn,rozpuszczony tłuszcz i wyrobić gładkie,elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Wyłożyć na blat podzielić na ok 10 części i formować podłużne bułeczki. Rozwałkowuje owalne placuszki niezbyt cienko i zwijam rulony . Gotowe bułki odstawić,aby leciutko podrosły,posmarować mlekiem i posypać, u mnie był mak,ale co kto lubi lub ma,może być sezam,czarnuszka itp. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st.C i pieczemy ok.30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz