Archiwum bloga

czwartek, 28 stycznia 2016

Bułki paluchy

Bardzo dobre,puszyste,mięciutkie bułeczki.Można je wykorzystać jako bułki do hot-dogów,kanapek, ja upiekłam je do zupy.
                           


bułki do hot- dogów


Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 340g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła lub smalcu
  • 1 łyżka cukru





Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem,kiedy się rozpuszczą wsypać 10 łyżek mąki(z tych 500g) i wlać letnią wodę,wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski,wlać wyrośnięty rozczyn,rozpuszczony tłuszcz i wyrobić gładkie,elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Wyłożyć na blat podzielić na ok 10 części i formować podłużne bułeczki. Rozwałkowuje owalne placuszki niezbyt cienko i zwijam rulony . Gotowe bułki odstawić,aby leciutko podrosły,posmarować mlekiem i posypać, u mnie był mak,ale co kto lubi lub ma,może być sezam,czarnuszka itp. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st.C i pieczemy ok.30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz