Składniki ciasta:
- 60 dag mąki
- 30 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- szklanka kwaśnej śmietany
- łyżka octu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 dag drożdży
Rozwałkować i pociąć na 2 cm paski.Nawijać na foremki do rurek,każdą obtaczać w cukrze i piec na złoto w 180 st.C. Rurki pieką się ok. 10 min.
Na krem:
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować.W zimnym, odlanym mleku rozrobić obydwie mąki i żółtka. Wlać do gotującego mleka i mieszając zagotować.Odstawić do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimny budyń cały czas ucierając. Tak powstałym kremem napełniamy przy pomocy szprycy upieczone rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz